Bio víno není jen dalším módním trendem, který je hnán touhou po vytvoření něčeho nového a zajímavého. Chcete-li ochutnat nápoj, který vznikl s ohledem na přírodu a který spojuje lidské vědění s přírodními procesy, mohou být právě biovína jednou z možností, která by vás mohla zaujmout. Na českých trzích jsou stále relativní novinkou. Z pohledu celkové historie jsou cíleným návratem k pěstování a výrobě vín v dobách, kdy bylo možné se spolehnout pouze na přírodu. Možná podobná pil i Karel IV.
Bio vína v regálech nákupních center moc nehledejte
Není totiž biovíno jako biovíno. Bio certifikace totiž může znamenat jen to, že dané víno pochází z hroznů z vinic, které mají toto certifikační označení. Ovšem o tom, jaké byly použity procesy při samotné výrobě vína, však mnoho neříkají. A pokud chcete ochutnat pravé biovíno, které vzniklo přírodní cestou, musíte jít ve svém zkoumání dál. I bio hrozny totiž můžete zpracovat klasickými procesy, jen s ohledem na dodržení daných limitů. Vodítkem může být i to, kde ho najdete. Pokud v klasických regálech, kde není chlazení, s největší pravděpodobností se bude spíše jednat o mezistupeň mezi bio víny a klasickými víny, než o pravé přirozené bio víno se vším všudy.
Demeter – i tato certifikace znamená kvalitu
Rovněž s tímto certifikátem se lze u bio vín setkat. Co to znamená? To, že se zde dbá na to, aby se nepoužívaly žádné chemické herbicidy, pesticidy a další škodlivé látky, je základ. V tomto případě se jde však mnohem dále a praktická část se pokrývá s tou filozofickou. Setkáte-li se s tímto označením, vězte, že majitel se snaží o vytváření dobrých vztahů mezi přírodou, člověkem i vesmírem. Zdravé okolí totiž podpoří i zdravou révu. A naopak.
Zní to zajímavě? I vína s tímto certifikátem lze v České republice koupit. Příkladem takového vinařství může být italské vinařství Tenuta Mara, které produkuje jak víno s certifikací Bio, tak s certifikací Demeter.
Bio víno jako cesta k přírodním a přirozeným postupům
S postupnou modernizací a chemizací zemědělství lze produkci bio vín chápat jako návrat zpátky k čistšímu a k ohleduplnějšímu využívání přírody a zpracování jejích zdrojů. Opouští od řízeného procesu výroby a přecház í k přírodnímu, kdy se vinaři do něj snaží zasahovat málo nebo vůbec. I za cenu toho, že výsledek nebude podle představ či dokonce skončí ve ztrátě.
3 důvody, proč bio víno vyzkoušet
- Ochutnáte víno, které nebylo nijak uměle dotvářeno. Žádné umělé enzymy, dokonce ani filtrace se u většiny vín nekoná. Pro ty, které po večeru s vínem bolívá hlava, je tu také zajímavá zpráva. Zde najdete minimum siřičitanů nebo žádné. A siřičitany mohou být jedním z důvodů, proč dochází k té známé bolesti hlavy z vína.
- Máte jistotu, že vaše víno není žádný regálový ležák. To je dané už povahou těchto vín. Díky velmi přírodnímu charakteru není možné tato vína dlouhodobě skladovat. Vyhovuje jim hlavně chlad a i v tomto případě je konzumace u většiny z nich nutná během několika let. Pokud je zakoupíte, pro delší skladování jim vyhovuje chladný sklep. Jestliže je plánujete zkonzumovat v blízké době, skladujte je do té doby v ledničce.
- Podpoříte styl života, který se snaží žít v souladu s přírodou a jejími zákonitostmi. Většina vinařů využívá druhy vinné révy, které se hodí pro danou oblast a snaží se o rozvoj v souladu s přírodou než maximalizaci zisku i za cenu jejího vyčerpání.
Kde je koupit? A jak chutnají?
V tomto případě je lepší spolehnout se na specializované vinotéky nebo obchody, které se tímto druhem vín zabývají. Už jen díky tomu budete mít jistotu, že si kupujete opravdová biovína, která byla uskladněna řádným způsobem.
Chuť biovín je rozličná stejně jako u klasických vín. Každý druh i každý ročník bude chutnat jinak. Výhodou je, že víte, že konzumujete téměř ryze přírodní produkt. A to za tu ochutnávku stojí.
A co vy? Nemáte také chuť na skleničku?